Den første grød og mos

Den første grød og mos

Forbered det første måltid grød til dit barn.

På et tidspunkt bliver dit barn klar til andet end modermælk eller modermælkserstatning. Dit barn udvikler sig motorisk, vokser og har brug for mere næring. Det er helt naturligt, er du på barsel med dit første barn, er det også et nyt kapitel for dig. En milepæl i dit barns udvikling er nået. Uanset om det er første barn eller om du har prøvet det før, er det noget særligt at lave det første måltid grød.

Tal altid med din sundhedsplejerske, inden du går i gang med at give dit barn grød og andet godt.

Husk, barnets mave er stadig ret lille, så små portioner er at foretrække. I starten skal barnet lære at spise grøden, derfor er amning eller flaske ikke helt slut. For barnet er grød en helt ny konsistens at forholde sig til på fingrene, hænderne og i munden. Så fortvivl ikke, hvis barnet ser ud som om det afviser grøden. Det skal nok komme. At spise af en ske er også noget nyt. Du putter en hård og ukendt genstand ind i barnets mund. Det er dit barn ikke er vant til.

En fedtet omgang - det kan være nødvendigt med en vaskeklud eller et bad i starten efter dit barns møde med grød og mos.

Det første måltid grød kan også være en fedtet omgang, for jer begge. Barnet er kommet i den alder, hvor arme og ben bevæger sig forholdsvis ukontrolleret. Så hav fat i skålen og vær opmærksom, ellers kan den hurtigt ende på gulvet og alle andre steder.
Nogle gange kan det være en så fedtet omgang, at det kan betale sig, at lade barnet side i ble mens det spiser. Så sparer du tøjet.. Det er også en rigtig god ide at investere i et underlag, der kan ligge under højstolen og beskytte dit gulv. For gulvet kommer under beskydning, af mad og drikkevarer i en længere periode. Børn taber maden, kommer til at vælte deres glas, tallerken og bestik. De gør det ikke altid med vilje, nogle gange kommer de ting bare i vejen for hurtige hænder og arme. 

Hvis du har en højstol med bakke på, kan du i starten hælde en smule grød ud på bakken der sidder fast ved bordet. Små børn oplever med munden, de putter fingrer og alt andet i munden og på den måde leger de maden ind i munden “ mit første barn kunne ikke lide at spise med ske, så for at vænne ham til konsistensen af grøden, sad han i ble, i sin højstol og fik lov til at have hænderne i grøden på stolens bakke. På den måde fik han smagt på grøden, uden at skulle bruge for meget tid på skeen. Den kom på bordet lidt senere. Det var en rigtig fedtet affære men det virkede - min søn ville spise grød” Maria, mor til 3

Mor og far!
Skab ro og god stemning ved middagsbordet! 

Uanset dit barns alder, er det vigtigt at sørge for at skabe en rar stemning, når I spiser. Du kan ikke forvente at dit barn, sidder perfekt eller spiser korrekt med kniv, gaffel og ske den første tid. De bruger hænder og fingre, når de spiser, det er stadig naturligt for dem. Snak, ros og hjælp, så dit barn bevarer lysten til at lære.

Lad være med at kritisere og rette på barnet fra det øjeblik I sætter jer, til I rejser jer fra bordet. Dit barn er i gang med at lære. Kald ikke dit barn ulækkert eller lignende, fordi det spiser med fingrene eller taber maden fra gaflen eller skeen. Det skaber en negativ stemning omkring måltidet og kan være rigtig svært at lave om på igen, du risikerer at dit barn ikke vil spise.

Sæt fokus på den gode stemning, på relationen med dit barn. Snak med dit barn og skab den berømte “hygge” ved bordet. Læg mobilen væk, sluk for tv’et, du er på vej til et vigtigt øjeblik med dit barn.

I har mange gode måltider til gode. Få det til at være en god oplevelse fra start af.
Om morgenen tænder jeg en lille lyskæde over bordet i en troldgren. Den er også tændt ved aftensbordet. Det har jeg gjort siden min ældste gik i børnehave, hvorfra jeg fik inspirationen. Mine børn er 6, 9 og 11 år. De synes stadig det er hyggeligt.” Maria

Weekend - Tid til familien og de længere måltider. 

Vi elsker weekend, fordi der er tid til de ting vi ikke nødvendigvis har tid til hverdag. I weekenden har vi god tid til morgenmad, frokost og aftensmad. I weekenden har du tid til at være sammen med din familie, tid til nærhed og samvær. Nyd det og vær sammen.  

Madlavning må gerne tage lidt ekstra tid. Og er dit barn begyndt på grød og mos, kan du med garanti, lave en lækker mos eller grød af de grøntsager resten af familien skal spise, Er dit barn gammel nok til at spise det samme som resten af familien, så brug tid ved bordet. Gør det til noget dit barn glæder sig til.  

God stemning ved bordet lokker en lille bid mere ned, hos barnet. Og som bonus, det skaber gode minder. Selvom det lille barn ikke er i stand til at udtrykke det. 

Er dit barn begyndt at gå rundt, kan du med fordel lave en af de nederste skuffer i køkkenet eller skabet, til barnets service som kan tåle nogle knubs. Det giver mulighed for at det mindre og meget nysgerrig barn, at være med til borddækning.

Tilbage til blog