"Langt fra alle babyer oplever mavetid som en hyggestund. Det kan være så frustrerende for dig - som igen og igen får fortalt, at det er vigtigt, at dit lille pus ligger på maven. Heldigvis er der meget, som du og din partner kan gøre for, at den tid, som baby gerne vil ligge på maven, bliver brugt bedst muligt."
Mie Lindholm og Tina K. Rasmussen, stiftere af EaseYourBaby, autoriserede Osteopater og Fysioterapeuter med speciale i behandling af børn og babyer.
Du har dårligt nok sluppet din baby og allerede nu kan du se, at læberne er begyndt at bævre. Du ved det med det samme. Om lidt begynder de utilfredse lyde. Derefter den lidt mere insisterende lyd, og så kommer gråden. Som om din baby kommanderer dig til at forstå, at 30 sekunder på maven er mere end rigeligt for i dag.
Forældre er eminente til at slå os selv i hovedet, hvis der er noget, vi føler, vi kunne gøre bedre. Eller hvis vi ikke gør os umage nok. Det skal I stoppe med, for du og din partner gør jeres bedste. At lægge din baby på maven er et af de områder, som vi ved, frustrerer rigtig mange forældre. Vi møder dig i vores klinikker, hvor du er dybt frustreret, fordi du bliver fortalt igen og igen, at det er meget vigtigt, at din baby bliver lagt på maven. Men hvad i alverden gør man, når baby ikke er med på legen?
I denne artikel vil vi belyse, hvordan du får bedst mulig kvalitet ind i mavetiden, så du udnytter den tid, som din baby er med på, bedst muligt. Og vi har også et råd til forældre, der har fået en baby, der slet ikke vil ligge på maven. For ja - Mavetiden er vigtig. Set fra et fysiologisk perspektiv er det én af de ting, hvor det giver værdi at være ihærdig, da tiden brugt på maven har en betydningsfuld indvirken på en babys kropsstyrke.
Mavetid - hvornår skal den introduceres og hvordan?
Lige omkring den tid, hvor din baby er blevet én måned gammel - og den første relation mellem jer er skabt - kan du lige så stille begynde at træne tid på maven.
Når din baby skal på maven, skal du sørge for, at han eller hun er mæt og tilpas. Derudover er det vigtigt at starte i korte intervaller, for i starten kan det være meget hårdt arbejde for din baby.
Begynd eventuelt med lade baby ligge på din mave eller bryst - eller på et fast skråt underlag. Den skrånende position gør det nemmere for din baby, da der er en smule mindre tyngdekraft, og hovedet derfor er lidt lettere at holde.
Sådan får du høj kvalitet ind i mavetiden.
Når din baby er omkring to måneder, begynder mavetid at blive mere interessant, og der er en række ting, du kan være opmærksom på her. Eksempelvis er en symmetrisk babykrop bedre i stand til at ligge behageligt på maven - lige som det er en fordel at varme en anspændt nakke op, inden der skal trænes. Præcis, som du ville gøre, hvis du selv skulle træne.
Til det har vi lavet en kort video, hvor vi først viser, hvordan du kan varme muskulaturen i din babys nakke op, og hvordan du derefter, ganske simpelt, kan lave små korrektioner på din baby, så mavetiden bliver god.
Tjekliste: Sådan får baby mest kvalitet ind i tiden på maven
- Hav begge albuer i underlaget. Vægten skal være ligeligt fordelt på begge arme. Hvis din baby er over tre måneder, kan albuerne tages frem til cirka der, hvor din babys øjne er. Det kan være nødvendigt at støtte albuerne, så de bliver der. Skuldrene skal helst ned mod underlaget og altså væk fra ørene.
- Baby skal kigge lige op og frem. Din babys hoved skal gerne være på lige linie med overkroppen, dvs. at brystkassen løftes, og hagen er lidt ind til brystet. Du kan evt. finde noget interessant legetøj frem, så du på den måde opfordrer din baby til at frem.
- Læg en hånd på babys numse og skub den ned. Har babys numse tendens til at stritte, eller vil knæene op, kan du blidt holde en hånd eller en albue på numsen. Numsestrit eller knæ i bevægelse er ikke et tegn på, at din baby vil kravle. I stedet tyder det på, at der endnu ikke er udviklet nok styrke og stabilitet i den her position.
- Kvalitet frem for kvantitet. Hav hellere mange korte intervaller af mavetid i løbet af dagen. Når du kan lægge din baby i den korrekte position, vil din baby helt naturligt blive stærkere dag for dag.
- Læg dig selv på gulvet sammen med din baby, eller tag din baby op i højden til dig. Ofte ser vi, at det giver babyerne er længere, god mavetid.
- Og hvis du synes, at det da er utroligt, at baby ikke vil ligge på maven i længere tid, så prøv at lægge dig selv i den korrekte position på gulvet i lige så lang tid som din baby. Dét er overraskende hårdt.
Vil din baby slet ikke ligge på maven?
Her kommer en god nyhed. Der findes en anden måde, hvor du kan stimulere god mavetid - uden at din baby behøver at blive lagt på maven.
Når din baby er mellem to og tre måneder og ligger på ryggen, skal han eller hun helt naturligt begynde at løfte benene op. Knæene skal være bøjet i en 90 graders vinkel, og knæene skal være placeret over hoften. Hvis du oplever, at baby ikke gør det af sig selv, så læg en hånd under din babys numse. Hånden gør det lidt lettere for at få benene op og hjælper kærligt på vej. Du kan også lægge et tæppe eller andet. Det kan også give værdi at give et let tryk på din babys ribben, da det skaber en bedre kontakt til mavemuskulaturen.
Og så vil vi også lige nævne en sidste ting.
Hvis din baby virker generet i maveliggende - eller måske slet ikke vil ligge på maven - kan det være en god idé at få din baby tjekket igennem for spændinger. Her vil vi anbefale, at du finder en kompetent babybehandler i dit område.