"Da jeg gik fra barselsgangen med mit første barn, sagde jeg farvel 3 gange. Jeg ville være sikker på, at de virkelig mente at jeg kunne have ansvaret for sådan et fint og skrøbeligt lille menneske. Jeg kan huske, at jordemoder til sidste grinte lidt og sagde at alt skulle nok gå og jeg trygt kunne tage ham med. Jeg var ikke tryg – for alt var nyt! Alt var første gang. Turen hjem i bil, træde over dørtærsklen til vores hjem, første bleskift hjemme, første nat i egen seng osv. Selvom det er mange år siden, står det stadigvæk helt klart for mig."
At komme hjem med et nyt barn kan forberedes på mange måder. Måder jeg ikke kendte til dengang, og som jeg gerne ville have kendt til. Og det vil jeg gerne dele med dig.
- Mad i fryseren. Hvis du har overskuddet i dagene op til fødslen, så fyld fryseren med mad der er nemt at varme. I vil elske det.
- Barselsgaver. Der er mange muligheder for barselsgaver. Hvorfor ikke gøre det nemt for jer? I kan ønske jer pakker, abonnementer, gavekort osv. Til mad, bleer, babyudstyr osv. Sænk barren og gør det nemt i en tid hvor alt er nyt og dit barn kræver nærvær og tid.
- Gæster. Gæster er dejlige og det er helt okay at du og din partner, har lyst til at vise jeres skønne barn frem til hele verdenen. Og måske alligevel ikke? For det er også en god idé at passe på jer selv i den første tid. Det kræver ro og plads at komme sig over en fødsel og komme i gang med amning og andre rutiner i forhold til det lille barn. Hold besøgene korte, få og bed gæsterne selv om at tage kage eller mad med. Det vil de faktisk gerne - de er glade på jeres vegne og vil gerne hjælpe med lige at tænde opvaskemaskinen eller noget helt andet. Vær tydelige og ærlige i jeres behov.
- Restituering. Mange sammenligner fødsler med et maratonløb. Ja, det er en hård fysisk og psykisk udfordring du står overfor – men så stopper sammenligningen også. Alt det arbejde der er i at komme sig over en fødsel, kan for nogen være endnu større end selve fødslen. Der kan være efterveer, smerter, bristning og syning man skal være opmærksom på og meget andet.
Derudover er der hele den mentale udfordring i at knytte sig og drage omsorg for et nyt lille væsen. Det kræver ro, søvn når det er muligt, god mad og omsorg i rigelige mængder.
Det er ikke kun barnet der skal have omsorg. Det skal I som forældre også have for hinanden. Det er en stor omvæltning for alle parter, og det kræver tid. Lynet med den instinktive kærlighed slår sjældent ned i det sekund barnet bliver født, men skal vokse i jer. I skal have barnet med i jeres tanker og syn på livet undervejs, men også vænne jer til at I nu er en mere i hjemmet. I skal vænne jer til, at mærke alle de store følelser der kan komme ind over jer de første uger.
Netop disse følelser kaldes ofte ”babyblues”. Det er en omvæltning af hormoner der sker efter du har født. Kroppens produktion af de hormoner der holder på graviditeten falder, ve-hormoner tager over under fødslen, og andre hormoner tager igen, over efter fødslen når mælkeproduktionen skal i gang. Det er ikke noget at sige til at du og din partner er ramt mentalt, samtidig med at I skal byde et nyt menneske velkommen i jeres arme og hjerter.
I gør det så godt som I kan, og det er vigtigt at huske. For nogle forældre går det stærkt – og for andre tager det tid. Giv dig selv tid og mærk efter. Mærk om de tårer der kommer – for de kommer – om de stopper igen. Det er vigtigt at tale med hinanden i denne tid, da de store følelser eller mangel på samme rammer begge forældre. Luk hinanden ind og mærk hinanden.
Kan I støtte og hjælpe hinanden? Tal med jeres jordemoder og sundhedsplejerske om det. De vil altid gerne lytte og hjælpe jer videre.
Din krop skal hele
Er du bristet under fødslen, hvilket ca. 50% gør, er du højst sandsynligt også blevet syet. Hold det rent med vand når du går i bad. Brug ikke ekstra sæbe eller lign. Det kan blot irritere huden og gør helingen sværere. En god ”to do” til partner – er at lave isbind klar inden fødslen. Tag almindelige bind og hæld ca 0,5 dl vand i. Derefter i små poser og i fryseren. Så har du køling og smertelindring klar til når du er hjemme igen. Riv en stofble i mindre stykker, så du kan vikle et lag om bindet og lægge det i trusserne. Derved køler og lindre du det hævede underliv og det kan tage toppen af smerterne.
Er du i tvivl omkring din bristning i fht. opheling, smerter eller andet, så tag endelig fat i barselsgangen hvorfra du er udskrevet eller din egen læge. De kan hjælpe dig. Mange hospitaler har også indført et helt nyt tiltag, hvor det er muligt at få tilset ens syning nogle dage efter fødslen. Dette er for netop at passe endnu bedre på kroppen og sikre, at alle kommer sig helt efter den kraftpræstation de lige har været igennem.
Der kan også være efterveer. For nogle kvinder er dette meget smertefuldt. Det er livmoderen der trækker sig sammen, og den gør præcis det, den er designet til. Den har under graviditeten fyldt, helt op til dine ribben, og nu skal den ned og være lille og være bag dit kønsben igen. Vi ser ofte, at smerterne bliver flere jo flere graviditeter man er igennem. Her kan man tage panodil og ipren – du skal dog være opmærksom i fht. amning med ikke at overstige den daglige dosis. Tal med læge eller barselsgangen. Er det ikke nok, kontakt igen barselsgangen eller egen læge.
Når alt dette er sagt – så er det også "Første gang" for alle de dejlige ting! At tage af sted 2 og komme hjem 3, til en verden der for altid vil være en anden.