Når du får lavet for meget grød eller mos.
I starten spiser det lille barn ikke op. Det er okay, deres maver er ikke ret store. De skal lære at spise grød og mos. Megen forskning fortæller at børn skal smage ting 42 gange, før de vænner sig til smag og konsistens. Så giv ikke op!
Alligevel hører vi mødre eller fædre, der får lavet for meget grød eller mos. Men, du må endelig ikke smide resten af portionen ud.
Havregrød, Hirsegrød, boghvedegrød, risgrød osv. kan med fordel bruges til lækre hjemmebagte boller, brød og flutes. Faktisk har grøden den egenskab at de holder dit bagværk saftigere i længere tid. Grøden tilfører smag og konsistens så det mætter mere og i længere tid.
De nævnte grødrester er også gode i pandekager/klatkager, Bilinis-pandekager og vafler. Her tilfører grød smag og god konsistens. Og giver mulighed for at benytte pandekager og vafler til andre formål end de traditionelle med sukker og syltetøj. Grøden har også her en god funktion, den mætter i længere tid.
Grøntsagsmos eller frugtmos, kan også anvendes til andre formål.
Grøntsagsmos kan bruges som ekstra fyld hvis du laver kødboller, frikadeller eller lignende. Det giver en rigtig god smag og konsistens. Grøntsagsmos er også rigtig godt i en kødsauce eller anden gryderet.
Grøntsagsmos med forskellige rodfrugter kan også kommes i muffins-forme og bages i ovnen ca. 15-20 min ved 180-200 grader. Rodfrugtmos er god til at binde den øvrige grøntsagsmos, så det færdige resultat ligner en muffin. Jeg har ladet mig fortælle af andre forældre, at de vender en smule mel i mosen og kommer små kugler/klatkager i airfryer eller på panden.
Når du bruger resterne fra din grøntsagsmos i en af ovenstående tips, undgår du madspild. Det er godt for miljøet og for din økonomi. Men, det er altså også en god måde at få lokket flere grøntsager i de lidt større børn. Vi spiser med både mund og øjne - især vores børn. Nogle gange skal tingene bare pakkes ind i en anderledes men indbydende indpakning. Det gælder især mad - det skal være indbydende og spændende. Og du må gerne være kreativ.
Frugtmos, fx æble, pære og banan har masser af skønne anvendelsesmuligheder. Kom mosen i dejen til pandekager, klatkager, vafler, kagedej, brød og boller. Frugtmos er et rigtig godt alternativ til sukker i kager. og igen, får du en lækker konsistens og en kagebund, der ikke tørrer ud så hurtigt. Frugtmod giver både smag og konsistent til bagværk sammen med grød eller hver for sig. Husk at tilfører en smule mel eller havregryn, da frugtmos indeholder væske.
Du kan også fryse din grød og mos ned. Men, der er altså også grænser for hvor mange små bøtter du har. Og din fryser har også sin begrænsninger, hvad angår plads. Min erfaring og hvad andre forældre fortæller, er at den grød og mos der fryses ned, bliver glemt - og ender med at blive smidt ud.