OBS Kære kunde - Grundet Løvens Hule oplever vi et enormt pres på webshoppen, vi håber derfor på din forståede, hvis noget fejler. Vi sidder altid klar i livechatten til at hjælpe dig

Fri fragt over 349,-

100% tilfredsheds garanti

1-3 dages levering

Morgenkvalme? Aftenkvalme? For nogle er det konstant kvalme. Det er også en af de første budbringere om at der er et barn på vej. Det er bestemt ikke ens for alle, nogle oplever at være syge i 9 måneder, nogle mærker lidt til det i en periode og andre mærker endnu mindre. Vi taler selvfølgelig om graviditetskvalmen.

Af Julie Carøe, Jordemoder og Founder af Sammen med jer.

Når du bliver gravid, sker der en eksplosion af hormoner i din krop, efterhånden som de første celledelinger sker efter befrugtningen. Din Krop er på overarbejde og knokler det bedste, den har lært. 

Alle disse hormoner kan give let til svær kvalme og opkastninger. Dine sanser skærpes og derfor bliver du ekstra sensitive i forhold til fx lyde, smage og lugte. Derfor kan selv de mest almindelige dufte som karry, hvidløg, løg, parfume, kaffe og lignende give en instinktiv reaktion. Nogle sender måske deres partner i bad som det første når de kommer hjem – fordi de får kvalmen af lugten fra ”resten af verden”. Det er ikke nemt at være i – for hverken dig eller din partner. Men det er hverken bevidst, unormalt eller forkert. Det er lige som det skal være, selvom det er dybt generende. Dine sanser er på overarbejde.

Men bare rolig der er noget man kan gøre, du skal blot huske på at din graviditet er din, så hvad der virker for din gravide veninde, er ikke en garanti for at det virker hos dig og omvendt. Du er en ener i dette tilfælde, men du vil også opleve at du er enormt stærk.

Kvalmen kan holdes nede med forskellige metoder:
  1. For lidt søvn påvirker mange gravide kvinder, da kroppen har brug for hvile og restitution mens barnets byggesten lægges. Så når du får af vide at du skal hvile, er det ikke bare “noget man siger” den er god nok!
  2. Spis mange små måltider i stedet for få store. Derved holdes blodsukkeret stabilt, mavesækken og den store forbrænding i ro. Spis ting som nødder – især mandler, tørret frugt, kiks, knækbrød, chips og lignende. Hold dig til mindre måltider, sørg for at de er fedtfattige og om muligt kolde. Væske er naturligvis vigtigt hver dag, især hvis du har tendens til opkast. Så husk at få masser af væske.
  3. Let motion kan være godt for både din krop og dit sind. Du bliver distraheret og får frisk luft som er godt under alle omstændigheder. Få din partner, mor, bedste veninde hvem som helst, til at hanke lidt op i dig og kom ud. Bare en lille tur.
Behandling 

Vitaminer er godt for din krop. Både B6 fordelt ud over døgnet af 3 x 22 mg. samt Thiamin (B1) 300 mg. i tilskud kan lindre – og fås på apoteket. Måske du har tendens til søsyge og har et seaband til håndledende liggende? Akupunktur er også en meget effektiv kur mod kvalmen, da det stabiliserer ubalancer og er bivirkningsfrit. Dette har hjulpet mange kvinder igennem deres graviditet, og er nemt tilgængeligt. Er du i tvivl så kontakt din læge eller din jordemoder.

For de fleste går kvalmen over omkring starten af 2. trimester. Den kan komme tilbage når kroppen er mest besværet.

Hyperemesis Gravidarum.

Dette er den invaliderende form for graviditetskvalme og opkastning, der er så indgribende i din hverdag at du ikke kan gøre så meget andet. Her oplever de som er værst ramt, at det bliver en smule mildere omkring 4. måned, for så at tage til igen, i den sidste del af din graviditet. I det tilfælde skal du kontakte din egen læge.

Der er muligheder for lindrende receptpligtmedicin i form af antihistaminer, men, også stærkere præparater. Enkelte gravide ser ind i kortere indlæggelser, hvor de får drop med saltvand og der foregår en monitorering af barnet for at sikre, at både mor og barn har det godt.

Det er vigtigt, at du taler med din læge om det, da længere tids dehydrering og madlede kan påvirke din graviditet ved manglende vitaminer, for lavt blodtryk, manglende søvn, overskud og glæde over din graviditet.

Læs også om tiden efter fødslen

Husk at hvile dig og få masser af væske
Let motion og bevægelse er godt for din krop

Julie Carøe, jordemoder og founder af Sammen Med Jer Hun er mor til 2 store børn og gift med Michael.

At blive forældre og en familie, er den største udvikling vi som voksne mennesker kan gennemgå, og netop denne periode er mit arbejdsfelt, som er min passion.

Jeg har arbejdet både i det offentlige samt i det private regi, med konsultationer i graviditeten og under barslen. Jeg har arbejdet på fødegangen, ved hjemmefødsler og på barselsgangen samt jeg også har arbejdet med livet derhjemme med barnet i de første år. Derudover har jeg også en uddannelse med fokus på tilknytningen mellem forældre og barnet, samt alle det muligheder vi som mennesker har, for at skabe noget godt for alle i vores familier.

Sammen Med Jer, tilbyder professionel omsorg til børnefamilier på arbejdspladsen. Vi hjælper virksomheder med at skabe bedre balance for deres ansatte i hverdagen – da vi tror på at et arbejdsliv også er et familieliv. Den største prioritet er at øge trivslen for hele familien.

Hos Sammen Med Jer er der udvalgt et hold af jordemødre, sundhedsplejerske og terapeuter til at skabe netop den balance. Alle med en forskellige overbygninger på vores uddannelser, så vi kan hjælpe flere. Alt fra familiedannelse, tilknytning, graviditet, fødsel, amning / flaske, barselsliv, søvnudfordringer, generel trivsel, familieliv, samliv osv.

Vi kommer til jer på arbejdspladsen og følges med jer fra barnet er et ønske og måske allerede er i maven frem til 10 års alderen. Så vi kan understøtte livets facetter med børn – både når alt er godt og når det er udfordrende, alle spørgsmål er velkomne. Vi er her for at være Sammen Med Jer.

Tøv ikke med at kontakte mig og mit team. besøg vores website og læs mere om os.

Læs vores babymagasin og få gode råd, tips og tricks fra vores skribenter og eksperter. Hvis du har ønsker til emner, som vi skal tage op, er du velkommen til at skrive til os på info@tuttelu.dk mrk. Babymagasin

For de fleste vil graviditetskvalmen vise sig omkring 1,5 måned inde i graviditeten, altså i 6. uge, og kan være helt til 20. Uge. Mange vil dog opleve, at kvalmen langsomt aftager mellem uge 12 og 16, og at den er helt væk inden 20. Uge. 

De typiske tegn på graviditetskvalme er opkast, særligt om morgenen og aftenen, samt træthed og svimmelhed i løbet af dagen. Mange oplever også at miste appetitten, og overfølsomhed overfor lugte og smage som inden da ikke har påvirket dem. Husk altid at kontakte din læge, hvis enten kvalmen eller svimmelheden bliver meget slem. 

Det kan være svært at få spist med graviditetskvalme, men der er nogle madvarer der kan være lettere at få ned med kvalme. Det kan f.eks. Være grød, kogte grøntsager, pasta, franskbrød, og andet der enten absorberer væsken i maven, eller er let at få ned. 

Luk