OBS Kære kunde - Grundet Løvens Hule oplever vi et enormt pres på webshoppen, vi håber derfor på din forståede, hvis noget fejler. Vi sidder altid klar i livechatten til at hjælpe dig

Fri fragt over 349,-

100% tilfredsheds garanti

1-3 dages levering

Tuttelu er gået sammen med Kirsten Mikkelsen Ravnbøl, som er ernæringsspecialist i mad til babyer og småbørn. Kirsten er stifteren bag Ma-Mam grøntsagsmos, som er egnet til baby fra 4 måneder. Det er nemlig vigtigt, at små børn kommer godt i gang med grøntsagerne, når de starter på mad, da grøntsager, på lige fod med grød af kornprodukter, er vigtige for små kroppe, der skal vokse.

Ma-mam er økologisk frysetørret grøntsagsmos, som du kan tilføje til dit Tuttelu abonnement. Se hvilke skønne varianter du kan få.

Din baby har brug for energi fra rigtig mad med den fart, der er på udviklingen i dit barns første to leveår. Alene frem til første fødselsdag tredobler dit barn sin vægt og vokser ca. 25 cm, og samtidig er det i gang med at lære både at sidde, kravle og gå. Også inde i kroppen sker der store forandringer, da babyer langt fra er færdigudviklet ved fødslen. For eksempel vokser hjernen hastigt fra fødslen til 2 år. Alt det arbejde kræver noget brændstof. Og det er derfor det er så vigtigt, at vi sørger for at give vores små børn den rigtige ernæring i den mad de spiser.

“Det er først når din baby er blevet fire måneder, at mave-tarmkanal er klar. Derfor kan du tidligst begynde at introducere mad efter den fjerde måned.

Et godt overblik over maden

Tiden fra baby er 4 måneder til ca. 9 måneder kaldes for overgangsperioden

Ved ca. 9 måneder ophører overgangsperioden fordi baby nu kan begynde at spise med af sin familiens mad – dog med lidt større energitæthed (fedtstof). Denne kost vil sammen med vitamin D, dække barnets behov for næringsstoffer.

Kom godt i gang

Det er først når din baby er blevet fire måneder, at mave-tarmkanal er klar. Derfor kan du tidligst begynde at introducere mad efter den fjerde måned. Nogle børn er helt klar til at spise mad, når de er blevet fire måneder, mens andre kan vente til de er 6 måneder.

Hvis du ammer dit barn fuldt eller delvist og dit barn trives og bliver mæt er anbefalingen at fortsætte så lang tid som muligt med amning til barnet fylder 6 måneder.

Men viser dit barn at det er parat mellem 5 og 6 måneder, bør du lytte til dit barn og starte på maden der. Ellers kan du risikere, at baby mister interessen for maden igen og kun vil have mælk.

Fra 6 måneder skal alle børn i gang med mad, da den lille krop nu også har brug for varieret mad. Så selvom dit barn nyder din mælk, er den fra 6 måneder ikke længere tilstrækkelig til at dække dit barns behov for vitaminer, mineraler og andre gode næringsstoffer.

Mod og glæde ved mad fra 4 måneder

Får dit barn udelukkende modermælkserstatning er det en god idé at starte på maden i form af små smagsprøver tæt efter 4 måneder. Børn som bliver ammet, bliver nemlig helt naturligt introduceret til smagen af ‘mad’, da modermælk indeholder smagsnuancer af den mad, man selv spiser.

Ved at starte tidligt på mad kommer barnet på modermælkserstatning nu også til at opleve at mad smager forskelligt. Dette er med til at fremme modet og glæden ved mad, når behovet for større portioner kommer inden eller tæt på 6 måneders alderen.

Læs også artiklen “Undgå modspil med grød og mos”

Kroppen viser vej

Uanset om dit barn får modermælk eller modermælkserstatning skal det vise tegn på at det er klar før i starter op på maden. Og for begge mælketyper er formålet med de første smagsprøver, at lægge en god grobund for både madglæde og madmod til at prøve forskellige ting. Det er derfor godt ikke at være alt for fokuseret på, hvor meget mad der bliver spist de første gange, men i stedet være glad for at dit barn prøver forskellige gode smagsoplevelser.

Tænk på at dit barn skal lære noget helt nyt og at det også er helt fint hvis det kun spiser en teskefuld. Du kan hjælpe dit barn til at føle at det er trygt at spise ved at skabe en god og nærværende stemning og vise dit barn glæde ved mad.

Dit barn er klar til at spise når

  • Barnet kan holde hovedet selv

  • Kan sidde selv med støtte og læne sig frem

  • Kigger måske nysgerrigt på dig når du spiser

  • Åbner munden for skeen

  • Virker sulten og er svær at måtte med mælk alene

Fra mælk til familiens mad

Starter dit barn på mad omkring 4 måneder, er det som sagt fint blot at give helt små smagsprøver, og fortsætte ved siden af som I plejer med mælken.

Starter I på maden, når dit barn er omkring 5 eller 6 måneder, er der brug for at portionerne mætter lidt mere, da det har vokset sig større. Portionerne må omvendt heller ikke være større end at der stadig er plads til modermælk eller modermælkserstatning. Næringen i mælken er nemlig med til at fuldende måltidet. En god tommelfingerregel er, at maden betragtes som et supplement til mælken frem til 6 måneder.

Og fra 6 måneder og fremefter bliver mælken mere og mere et supplement til maden, så barnet ca. 9 måneder gammel spiser det samme mad og får de samme antal måltider som resten af sin familie. Eneste undtagelse er, at der skal lidt ekstra fedtstof i dit barns mad.

Luk