OBS Kære kunde - Grundet Løvens Hule oplever vi et enormt pres på webshoppen, vi håber derfor på din forståede, hvis noget fejler. Vi sidder altid klar i livechatten til at hjælpe dig

Fri fragt over 349,-

100% tilfredsheds garanti

1-3 dages levering

I løbet af din graviditet, sker der mange ting i din krop, som du ikke har prøvet før. Der kan komme væske steder i kroppen, du ikke lige havde forestillet dig, sult du aldrig har oplevet før, eller stærke reaktioner på små ting. En ting alle har i løbet af en graviditet, men som ikke alle mærker lige meget, er plukkeveer."

Nogle kvinder mærker dem allerede i slutningen af første trimester. Nogle kvinder mærker dem først i dagene op til fødslen. Andre mærker ikke plukkeveerne før det er blevet til reelle veer. Ligesom med alt andet i forbindelse med graviditet og fødsel, er der ikke en facitliste eller noget som er rigtigt og forkert. 

Hvad er plukkeveer?  

Plukkeveer er livmoderens måde at bevæge sig på. Jeg synes personligt, at det er kvinders superkraft! Vi har en muskel i vores krop der vokser fra at være på størrelse med en lille limefrugt til at kunne bære et barn og fylde helt op under ribbenene. For så i minutterne og timerne efter en fødsel at trække sig ned til størrelsen på en grape, og fylde til lige under navlen. En muskel der kan beskytte og bære vores børn. Agere hjem og tryg favn i 9 måneder for derefter at lave veer og hjælpe barnet til verden. Men som med alle andre muskler, så skal den øve sig og bruges. 

Læs meget mere om plukkeveer i vores blogindlæg, og find bl.a. Ud af hvad du kan gøre når du oplever plukkeveer, samt hvad du skal være opmærksom på. 

Under din graviditet mærker du pludselig, at din mave bliver helt hård i en kort periode fx i 15 sekunder og op til til 1,5 minut, for så at slappe af igen. Det er en plukkeve. De kan komme ganske uprovokeret og i forskellige intervaller. Mange oplever dem under motion, ved højt tempo og efter sex. I princippet trækker livmoderen sig også sammen under en orgasme, og derfor kan den fortsætte med at gøre det lidt i tiden efter. Det er ikke farligt, hvis du har en god og normal graviditet og ikke er under observation for for tidlig fødsel. Tvært imod – så er sex godt og vigtigt for forældrenes dynamik og tilknytning. 

Hvis du ofte har plukkeveer og er før uge 37 i din graviditet skal du være opmærksom på 3 ting:
  1. Interval: Man må gerne have mange plukkeveer hver dag – men de skal komme som vinden blæser. De må ikke blive regelmæssige og tage til i interval. 
  2. Smerter: Plukkeveer kan nive nok så meget og være ubehagelige, det vil jeg medgive. Men de må ikke gøre så ondt at det bliver til smerter. 
  3. Trykken: Hvis du føler en trykken nedadtil og bagtil som hvis du skal på toilettet under plukkeveen, så skal du også reagere. 
 
Hvad kan du gøre når plukkeveerne kommer?

Til at starte med skal du forsøge at finde hvile et sted. Læg dig hvor du er tryg og kan finde ro. Læg hænderne på maven og træk vejret dybt og roligt. Blive liggende til det giver slip. Hvis du er ude og motionere – så sæt dig på en bænk og nyd udsigten og slap af indtil plukkeveen er væk. Hav respekt for din krop når den siger fra. Nogle kvinder oplever at de kan få mange plukkeveer, hvis der sker for meget. Hvis de har for travlt og ikke giver kroppen og ens hoved den nødvendige ro under graviditeten. Tal med din partner og evt. med din chef om der er noget der skal ændres. 

Dette skal du også være opmærksom på

Hyppige plukkeveer kan også være tegn på en urinvejsinfektion (blærebetændelse). Dette kan dog være svært at mærke, da du ikke altid oplever svigen når du tisser, som du ville gøre hvis ikke du var gravid. Når du er gravid er du mere udsat og modtagelig for urinvejsinfektion. Er du i tvivl, tag endelig fat i din egen læge. Du kan altid få tjekket din urin samme dag som gravid.  

Hvis du går med en ubehandlet infektion begynder blæren at genere livmoderen som den ligger tæt op ad, og den vil begynde at lave hyppigere plukkeveer. Hvis dette står på i længere tid, kan livmoderhalsen begynde at blive påvirket og du kan komme i risiko for en for tidlig fødsel.   

Hvis du oplever 3 af de overfor nævnte gener: Faste intervaller, vedvarende smerter eller trykken kontakt dit fødested. Før uge 19 skal du kontakte din egen læge.  

Plukkeveer er normalt. Det er en del af din graviditet. Hav respekt for hvad din krop fortæller dig, reagér på disse signaler. Hvis du er i tvivl, skal du tage fat i din jordemoder eller læge. 

Læs også om dagene efter fødslen få Julies gode råd her

Julie Carøe er jordemoder og founder af Sammen Med Jer. Hun er mor til 2 store børn og gift med Michael.

At blive forældre og en familie, er den største udvikling vi som voksne mennesker kan gennemgå, og netop denne periode er mit arbejdsfelt, som er min passion.

Jeg har arbejdet både i det offentlige samt i det private regi, med konsultationer i graviditeten og under barslen. Jeg har arbejdet på fødegangen, ved hjemmefødsler og på barselsgangen samt jeg også har arbejdet med livet derhjemme med barnet i de første år. Derudover har jeg også en uddannelse med fokus på tilknytningen mellem forældre og barnet, samt alle det muligheder vi som mennesker har, for at skabe noget godt for alle i vores familier.

Sammen Med Jer, tilbyder professionel omsorg til børnefamilier på arbejdspladsen. Vi hjælper virksomheder med at skabe bedre balance for deres ansatte i hverdagen – da vi tror på at et arbejdsliv også er et familieliv. Den største prioritet er at øge trivslen for hele familien.

Hos “Sammen Med Jer” er der udvalgt et hold af jordemødre, sundhedsplejerske og terapeuter til at skabe netop den rette balance i teamet. Alle med en forskellige overbygninger og dermed endnu stærkere kompetencer fra vores uddannelser, så vi kan hjælpe mange flere. Vi tilbyder alt fra hjælp og vejledning inden for familiedannelse, tilknytning, graviditet, fødsel, amning / flaske, barselsliv, søvnudfordringer, generel trivsel, familieliv, samliv osv.

Vi kommer til jer på arbejdspladsen og følges med jer fra barnet er et ønske og måske allerede er i maven frem til 10 års alderen. Så vi kan understøtte livets facetter med børn – både når alt er godt og når det er udfordrende, alle spørgsmål er velkomne. Vi er her for at være Sammen Med Jer.

Tøv ikke med at kontakte mig!

Læs vores babymagasin og få gode råd, tips og tricks fra vores skribenter og eksperter. Hvis du har ønsker til emner, som vi skal tage op, er du velkommen til at skrive til os på info@tuttelu.dk mrk. Babymagasin

Plukkeveer kan kendes ved spændinger og sammentrækninger af din livmoder der får den til at føles helt hård. Plukkeveer er uregelmæssige, og er mindre intense end fødselsveer.

Plukkeveer er heldigvis smertefri, men det kan føles ubehageligt når livmoderen bliver hård. Hvis dine plukkeveer begynder at gøre meget ondt bør du kontakte din læge eller jordmoder. 

Luk