Hvorfor vil min baby ikke sove? En babys søvnmønster er styret af to separate mekanismer: døgnrytmen (vores kropsur) og det egentlige søvnbehov (søvnpres). Spædbørn fødes med en uudviklet døgnrytme (kropsuret). Det er derfor, at det kan være så svært at se et søvnmønster, både i løbet af dagen og i løbet af natten.
Ammevejleder Sara Degn giver gode råd omkring babys søvnmønster og den gode putterutine.
Det normale søvnmønster
Babyer har ikke brug for at LÆRE at sove, og det kan virkelig være noget af en mission, hvis det er det som forældrene gerne vil opnå. Babyer, er ligesom os, meget forskellige. Nogle babyer har brug for hjælp til at falde i søvn, og blive i søvnen, andre babyer har ikke.
Læs også artiklen “Amning – Tegn på at din baby er sulten”
Men hvorfor vågner babyer så ofte om natten? Jo ser du, babyer skal ammes (eller have flaske), simpelthen for at kunne overleve. Hvis du tænker over det, er de jo nogle ret små mennesker, så de bliver nødt til at lave lidt postyr for at gøre forældrene opmærksomme på, at nu skal det ammes. Udover at de vil ammes eller have flaske, så har de brug for at blive holdt varme, blive passet på og føle sig trygge. Den måde de viser forældrene det på, er ved at vågne op om natten.
En anden ting, som er vigtig at huske på, når det kommer til babysøvn er, at de skal vænne sig til livet udenfor livmoderen. Inde i livmoderen får de en masse gode hormoner fra mor, og de lever i et helt andet miljø, derinde i de trygge omgivelser.
Læs også artiklen “Derfor skal din baby ligge på maven”
Hvis vi tænker nærmere, så giver det jo egentligt ret god mening, at det kan tage lang tid at vænne sig til et så anderledes miljø, som det er udenfor livmoderen. De bliver flyttet fra et varmt, trygt, blødt, mørkt og hyggeligt sted, til en larmende, kold og stor verden, udenfor livmoderen. De skal lige lære verden at kende. Denne periode kaldes også for det fjerde trimester. Med tiden vil babyen udvikle sin egen døgnrytme. De vil danne deres egen melatonin, og udvikle egen evne til at regulere kropstemperaturen. Indtil da må vi væbne os med tålmodighed.
Putterutiner
Børn elsker forudsigelighed, og de elsker at ting bliver gjort på samme måde hver dag. Derfor er det en god ide at gøre nogenlunde de samme ting hver aften, når barnet skal puttes, og i nogenlunde samme rækkefølge.
Hvis jeres barn er nærmere de 18 måneder kan I evt. bruge piktogrammer til putterutinen. Piktogrammer er billeder over hvad der skal ske og i hvilken rækkefølge. Her kan billederne hænges op og barnet kan pege på det billede som I er kommet til. Eks. børste tænder, få ble på mm. Jeg lægger nogle piktogrammer op her i gruppen som I kan bruge, hvis I har lyst.
Først og fremmest: Putterutine skal være rolig og ikke stressende.
Jeg ved at det kan være frustrerende hvis jeres barn først kan sove sent, og der også er ting som I gerne vil nå, inden I selv skal i seng. Men se om ikke I kan forsøge at være rolige omkring putterutinen.
Forudsigelige rutiner i løbet af dagen
- Aktiviteter i løbet af dagen som dit barn holder af og se om aktiviteterne kan placeres på nogenlunde samme tidspunkt i løbet af dagen.
- Være indstillet på at nogen dage er dit barn måske mere træt eller mindre end normalt, og derfor kan der ændres i aktiviteterne eller rækkefølgen.
- Det kan være en god ide at bruge en mini version af jeres aften putterutine til dagslurene.
Det skal du undgå
- Ting som gør dit barn stresset
- En meget lang putterutine kan gøre, at dit barn mister fokus og måske når derhen hvor det er for træt til at blive puttet, hvor der så vil gå længere tid inden dit barn skal puttes.
- En meget kort putterutine kan gøre at barnet ikke kommer nok ned i gear til at blive puttet.
- Alt for strikse timinger er uholdbart for forældrene og for barnet.
Forslag til gode putterutiner
Alt efter alder kan nogle ting undlades
Bad, måske bad sammen?
- Ble og nattøj
- Børste tænder (hvis barnet har fået tænder)
- Tage en godnat tur rundt i huset. Sige godnat til de andre i familien, måske der også er nogle kæledyr som skal siges godnat til? I kan også sige godnat til ting som barnet elsker, eksempel en traktor eller en bamse. I kan gå en tur og sige godnat til de billeder som I har hængende af familiemedlemmer, hvis I da har sådan nogen hængende.
- Historie og sang (I kan godt læse en bog selvom baby ikke er særlig gammel og forstår selve handlingen)
- En masse kram, kys og fylde op på kærlighedstanken.
- Amning eller flaske, hvis jeres barn stadig får en af delene.
- Ved det lidt større barn som har sprog skal der måske fortælles lidt, hvad der er på hjerte, men det er typisk barnet som er i 4-5 års alderen som pludselig får det behov. Det kan også ske for et barn som er yngre, og her kan det imødekommes og lyttes til, også selvom I har travlt med at skulle nå andre ting.
- Putte på den måde som nu fungerer bedst for jer.
- Nogle babyer og børn skal stadig ammes, flaske, vugges eller kontaktlur i søvn, hvis det fungerer fortsæt endelig med det.
- Ellers kan I lade barnet ligge sammen med jer inde i sengen. Eller sin egen seng, hvis barnet er på eget værelse kan I gøre det der. Vigtigt at det er det samme sted hver aften at barnet bliver puttet.
Selve putningen skal helst ikke tage mere end 30 minutter. Hvis det er længere tid kan det være, at I skal prøve på et andet tidspunkt.
Har du spørgsmål kan du kontakte Ammevejleder Sara Degn her www.ammevejledersaradegn.dk
Gør det nemt for dig selv
Slip for en bekymring mindre og få et Tuttelu ble-abonnement. Hos Tuttelu får du luksuriøse bleer på abonnement og rene babycare produkter, leveret til din dør hver måned. Du sammensætter selv dit abonnement så det passer til dig og din babys behov. Så skal vi nok sørger for at du får alt du behøver før du løber tør – Tuttelu er din hjælpen hånd.